Черно море и риболова в него.

Информация за черно море и неговите обитатели, полезно за риболова в открито море.

Делфин

Един от древните бозайници обитавали някога сушата, днес са типични морски представители. Делфина се отличава с вретеновидно тяло, гладка кожа, които допринасят за скоростта му на плуване. Делфинът е сред най-високо интелигентните създания на природата, а за това доказва силно нагънатата кора на мозъка му. На цвят кожата на делфина е сива до тъмна и понякога черна, съществуват и изцяло бели делфини. При различните видове делфини контрастите им са различни и линиите и петната се отличават значително.

В нашето Черно море се открояват трима представители на рода делфини и те са: обикновен делфин; морска свиня делфин и фалина. За всички представители на обикновения делфин, познат още под латинското наименование Delphinus delphis е известно, че са стройни и имат дълги носове. На гърба имат перка, която е висока и правилно извита назад. Обикновеният делфин се отличава от останалите по окраска в напречната част на тялото формирана от цвета на гърба и по носа. Така се обуславя мотив създаващ усещане за актуални четири части: светъл и бежов до преливащ в бледо жълто пред гръдния кош, тъмно сиво към черно по носа, гръбната перка и гърба и светло сиво по страните, придружено с бяло коремче. На размери обикновения делфин достига между 164 и 201 см и тежи до 200 кг.

Делфинът, освен, че е бозайник е и хищник. Прехранва се основно с малки риби на пасажи, рубоядни, хамсия, сепия, аншоа, скумрия, кефал. При липса на храна яде и ракообразни и мекотели.

За косатката е характерно, че се храни с други морски бозайници и едри китове, но за разлика от тях делфините не са канибали.

Още в тази категория: Морска котка »

Вход