Черно море и риболова в него.

Информация за черно море и неговите обитатели, полезно за риболова в открито море.

Морска лисица

Raja clavata на латински или Морска лисица на български е акулова плоска риба. Има сплескано тяло от към гърба и корема, формата, на което е четириъгълна. По гърба на морската лисица се забелязва отделни кости и леки плочки с остри връхчета. Устата се намира върху корема, опашката й е тънка и дълга с минаващи два реда шипове. Притежава дълги израстъци, с чиято помощ се залавя по растения, камъни и морското дъно. За мъжките е характерна изменената форма на коремните перки, които достигат големи размери и са органи за капулация. Рибата си мени цвета, като най-характерния за нея е кафяво сивият нюанс, може да има малки черни или светли петна. По корема е виолетова или розова с леки отенъци.

На размери достига 125 см, а по нашето черноморие са улавяни морски лисици с дължина от 70 и 90 см. На килограми достига до 6 кг.

Женските екземпляри растат до по-големи размери, като максимумът е 125 см, за разлика от мъжкият индивид, който достига не повече от 90 см. Рекордна по размери морска лисица е уловена с тегло 7,59 кг, улова е направен в Джърси, Великобритания.

За прехрана на морска лисица, служат дънните раци, риби и мекотели. Понякога в гонитба на плячката се показва и по повърхността на водата. Движи се, чрез махове на гръдните перки, сходно с летенето на птиците, може да достигне висока скорост. Интересен е метода на ловуване на морска лисица. Тя плува над жертвата, поглъща я с „крилете“ и я сваля към дъното на водоема, където я притиска и изяжда.

Пролетно време морската лисица отива към бреговете на 10 до 20 метра дълбочина. Там хвърля хайвер от 500 яйца. Яйцата й са обвити по отделно в розови капсули с правоъгълна форма, подобно на хапче-капсула. Хайвера се прилепва по водната растителност и до 5 месеца се излюпват малките на морската лисица, които достигат размери от 13 см дължина и 8 см ширина

Морската лисица обитава европейските брегове, Атлантически океан, Мраморно, Средиземно и Черно море. Дънна риба е и живее на дълбочина от 90 м. на малки стада.

Ползата от морска лисица се крие в богатия на витамини А и Д, черен дроб.

Вход